Kerst in Oberstdorf 2008/2009
Femma en Aloys - van 18 december t/m 3 januari 2009


Terug!

Waar we waren

2008
Donderdag 18 dec
Vrijdag 19 dec
Zaterdag 20 dec

Maandag 22 dec
Woensdag 24 dec
Vrijdag 26 dec
Zondag 28 dec

Dinsdag 30 dec
Donderdag 1 jan
Zaterdag 3 jan
Dinsdag 30 december

Vandaag gaan we een dagje geocachen met Jan en Simonne, die met de camper op de camperplaats staan. We hebben 9 geocaches uitgezocht en een route uitgestippeld.

Voor wie onbekend is met dit fenomeen: we gaan schatzoeken met de GPS! De schatten (caches) staan op internet (kaart). Meer info op www.geocaching.nl.
Of we ze ook echt alle 9 gaan vinden is natuurlijk de vraag...

Op de afgesproken tijd zijn we bij de camper van Jan en Simonne (de zilvergrijze Hymer, middelste foto) en even later zijn we allemaal klaar om te vertrekken.

De eerste cache ligt aan de weg bij de Hirschsprung, een markante rotspartij. Klik op de foto's voor een vergroting!
Jan heeft 'm snel gevonden, het is een micro-cache (een fotorolletje). Het logboek, opgerold in een écht fotorolletje is wel heel origineel, dat hebben we nog nooit eerder gezien. We hebben onze eerste cache van vandaag gescoord!

De tweede cache vinden we bij het dorpje Fischen en hij heet "Die Werkstatt". Deze microcache (ook een fotorolletje) zit verstopt in een klein, open werkplaatsje bij een oude watermolen.
We hebben 'm snel gevonden en kunnen meteen door naar de derde cache, aan de andere kant van het dorp Fischen.

Voor de derde cache moeten we een kleine wandeling maken naar een monumentje met een kruisbeeld en een rotsblok. Dankzij de hint hebben we de cache snel gevonden (foto links), dus kunnen we door naar cache nummer 4!
De vierde cache is een zogenaamd travelbug-hotel, een wat groter object. Het is een kunststof broodtrommel, Femma en ik hadden 'm al eerder gevonden. Jan heeft er ook geen moeite mee, en heeft de trommel snel gevonden!

Cache nummer 5 bevindt zich bij een kapelletje op een heuvel boven Immenstadt. Met de hint ("een kleine kastanjeboom") hebben we 'm snel gevonden.
Overigens niet bij een kleine, maar bij een hele grote boom dus, hints moet je blijkbaar niet altijd serieus nemen...
Ook de zesde cache, bij een ander kapelletje, snel gevonden. Tijd voor een koffiepauze met wat te eten!

Na de zesde cache volgt er nog een zevende cache in deze buurt, een micro langs een brede bergbeek met veel stenen en kiezels. In de boom, gelukkig ook snel gevonden, zodat we verder kunnen richting Kleinwalsertal.
In het Kleinwalsertal pakken we eerst de "Nano am Wald", een miniatuur-containertje zo groot als het topje van een vinger. Het mini-logboekje ingevuld, dit was alweer cache nummer 8!

De laatste cache wordt de moeilijkste: een wandeling van anderhalf tot twee uur door het ruige (en koude) Schwarzwasserbachtal (foto hierboven en rechts).
Met klimmen en dalen, en het wordt langzaam donker.

We vinden 'm op tijd, loggen deze wat grotere cache en met een score van 9 gevonden caches klauteren we uit het dal omhoog, terug naar het dorp Riezlern.

We sluiten de dag af met een gezamenlijk etentje bij Jochen in Riezlern. Voor vandaag is het mooi geweest!

Woensdag 31 december

Vandaag een kort verslag.
We zijn tegen half één naar Riezlern vertrokken. Om 13.00 uur stonden we op de piste met een 3-uren kaart (€ 16,00). Daarmee hebben we geskied tot na vieren, toen de lift al stilstond.
Tussendoor een korte pauze voor een heerlijke cappuchino van Seppi (foto's), die is werkelijk onovertroffen!

Het weer was perfect, de zon scheen uitbundig. De temperatuur iets boven nul, vooral in de zon! De piste was hard (en supersnel!) maar niet verijsd. Het ging, kortom, geweldig!
Femma deed 8 afdalingen in die ruim drie uur, inclusief een sanitaire stop. Daardoor kwam ik zelfs op 9 afdalingen, met als motto: "geen gezeik!"

Ergens op deze middag nog een paar metingen uitgevoerd met mijn Windows-telefoon met ingebouwde GPS. En dan ga je natuurlijk een beetje gek doen... De piste is ca. 2km lang, het gemiddelde hellingspercentage 5,9% en de hoogst gemeten snelheid: 54,3 km/uur!
Dat is dus een verbetering van mijn oude record van maart dit jaar: 50,4 km/uur op de piste in Fiss/Ladis, Oostenrijk.
Met zo'n gangetje, op een harde piste, kun je beter niet onderuit gaan...

Lees verder op de volgende dagen...
 



© 1999 - 2009 Femma & Aloys